BirHamile

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Hamilelik
  4. »
  5. Çocuklarda büyüme atakları: bilinmesi gerekenler

Çocuklarda büyüme atakları: bilinmesi gerekenler

Çocuklarda büyüme atakları: bilinmesi gerekenler

Bebek bir günden diğerine huzursuz görünüyor, her zamankinden daha aç görünüyor ve normal beslenmeden memnun değil… Paniğe kapılmadan ve kaygıya kapılmadan önce bebeğin yaşını düşünün: bu bir büyüme atağı.

Her ne kadar çocuğun gelişimi sırasında kesinlikle doğal olsa da, büyüme atakları yeni ebeveynlerin genellikle hazırlıksız olduğu bir olgudur ve endişe kaynağı, hatta suçluluk duygusu bile oluşturabilir çocuğun ihtiyaçlarını karşılayamamak.

Bu makalede konuyu daha derinlemesine inceleyeceğiz, büyüme ataklarının ne olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını ve neden bunların sizi korkutmasına izin vermemeniz gerektiğini analiz edeceğiz.

Büyüme atakları nedir?

Büyüme atakları, çocuğun büyüme gelişiminin belirli aşamalarında meydana gelen, çocuğun gelişiminde ileriye doğru yapılan sıçramalardır; zirveye ulaşan bir tür hızlanmadır. Hem fiziksel hem de psiko-motor, duygusal ve bilişsel yönleri ilgilendirebilirler; yeni doğan bebekte başlar ve ergenliğe kadar devam eder.

Çocuğun özellikle erken çocukluk dönemindeki gelişimindeki bu ani hızlanmaların temelinde, hızlı hücresel çoğalma, beyin hücrelerinin gelişimi gibi fizyolojik faktörlerin bir birleşimi yatmaktadır. sinir sistemi ve büyüme hormonu üretiminde artış.

Büyüme ataklarının etkileri yenidoğanlarda özellikle belirgindir çünkü bunlar, gelişim açısından kayda değer ilerleme adımlarına karşılık gelir. özerklik ve farkındalığın arttığının habercisidir ve ajitasyon ve önceden benimsenen davranış kalıplarının kırılması gibi bir dizi işaretle müjdelenir.

Küçüğü yönetmedeki bu zorluk aşaması genel olarak birkaç dakika sürer gün sonra çocuk yeni becerileri özümser ve normal gelişimine devam eder.

Ayrıca okuyun: Çocukluk döneminde duygusal ve davranışsal değişiklikler

Büyüme patlamaları ne zaman ortaya çıkar?

Büyüme Yenidoğanlarda ataklar genellikle 2-3 hafta, 6 hafta ve daha sonra 3, 6 ve 8 ay civarında ortaya çıkar. Bunların her biri çocuk için farklı bir başarıya karşılık gelir:

  • 2 ila 3 hafta arasında, bebek iştahta ve dış uyaranlara uyum sağlamada önemli bir artış gösterir
  • { 10}Yaklaşık 6 hafta, çevre ve uyku ritmi değişiklikleri konusunda daha fazla farkındalık kazanır

  • Yaklaşık 3 ay, bunlar esas olarak motor gelişimini ilgilendiren en önemli kilometre taşlarıdır. merakta gözle görülür bir artış
  • Yaklaşık 6 ay, hareketlilik artar ve çocuk sütten kesilmeye başlayabilir
  • Yaklaşık 8 ay, daha fazla başarı elde edilir psiko-motor alan, ancak ayrılık kaygısıyla ilgili davranışlar da ortaya çıkmaya başlıyor

Büyüme atakları kendilerini nasıl gösterir?

effetti degli scatti di crescita: pianto e nervosismo

Büyüme ataklarının etkilerinden önce – örneğin kiloda ve boyda artış, bilişsel veya motor becerilerde iyileşme açıkça görülüyorsa, çocuk bazı günlerde davranışlarının kaotik ve öngörülemez hale geldiği bir dönemden geçer.

Ebeveynler özellikle şunları fark edebilir:

{9 }

  • İştah seviyelerinde değişiklikler, daha fazla açlık ve daha sık beslenme isteği
  • Sinirlilik ve ağlama, sakinleşmede zorluk ve bazen ortaya çıkan genel bir huzursuzluk görünürde hiçbir neden yokken öfke patlamalarına dönüşüyor
  • Uyku ritminde bozukluklar, uykuya dalmakta ve geceleri uyanmakta zorluk
  • Bu tür bilişsel düzensizlik vücudunuzda meydana gelen önemli nörolojik ve fizyolojik değişikliklerin sonucudur. Genellikle her şey birkaç gün içinde etkisini yitirir ve ardından her şey normale döner.

    Çoğunlukla çocuğun uzun vadede uykusuzluk veya sinirlilik sorunu yaşamaya devam edeceğinden korkan ebeveynler, bu nedenle kendinize güven verin: bunlar, her biri için benzersiz zamanlama ve yöntemlere sahip olmasına rağmen, tüm çocuklarda meydana gelen normal fizyolojik süreçlerdir.

    Bunları nasıl yönetebilirsiniz?

    madre calma il bambino durante uno scatto di crescita

    {1 }Büyüme ataklarını yönetmek, özellikle de ilk doğan bebek söz konusu olduğunda ve ebeveynlerin bu tür belirtilerle ilgili daha önce deneyimi olmadığı durumlarda karmaşık görünebilir, ancak biraz sabırla hem küçüklerin hem de evdeki yetişkinlerin huzurunu korumayı başarabilirsiniz. .

    Bebeği sakinleştirin

    Yapılacak ilk şey, sakin kalmak ve evde huzurlu ve rahat bir ortam yaratmaktır. Uyku ritimlerini ve uyku zamanı rutinini mümkün olduğu kadar korumaya çalışmak, bebeğe büyüme atağı sırasında eşlik etmenin mükemmel bir yoludur.

    Masajlar ve bebek giydirme yoluyla fiziksel teması artırın bu rahatlatıcıdır Yeni doğan bebeklere genellikle bu aşamalarda güvence verilmesi gerektiğinden, bebeğin huzursuzluğu yönetmesine yardımcı olacak bir davranış.

    İştah artışını tatmin edin

    Bebek ister anne sütüyle beslensin, ister suni sütle beslensin, Aç görünüyorsa emzirme sıklığını veya biberondaki süt miktarını artırmanız tavsiye edilir.

    Uyarı: Bebek henüz 6 aylık değilse biberon vermemek en iyisidir. Diyetine katı yiyecekleri sokmanın cazibesine kapıldı. Bu anlamda en işlevsel yol, bebeğe verilecek süt miktarı ve bu miktarın kademeli olarak nasıl değiştirileceği konusunda çocuk doktorunun tavsiyesine güvenmek.

    Herhangi bir durumda durumda, yenidoğanın gönderdiği tokluk işaretlerini gözlemlemek ebeveynlere küçük bebeğe bakma konusunda daha fazla farkındalık konusunda yol gösterebilir.

    Gerekirse yardım istemenin önemi

    Büyüme patlamaları bir çocuğun gelişiminde çok normal bir aşama olsa da, bunlardan önce gelen belirtiler ebeveynler için kafa karıştırıcı olabilir.

    Öncelikle, başvurabileceğiniz uzman profesyoneller ve bakıcılar olduğunu unutmamak önemlidir. zorluk durumunda. Çocuk doktorları ve eğitimciler, büyüme atakları sırasında ortaya çıkan çalkantılar konusunda bakıcılara rehberlik edebilir, onlara güven verebilir ve yolculuklarında onlara rehberlik edebilir.

    İkinci olarak, bebeğe bakmak tam zamanlı hale gelirse, {3 }akrabalardan veya arkadaşlardan ev işlerinde yardım istemek ebeveynlerin enerjilerini tamamen tüketmeden küçük çocuğa odaklanmasına yardımcı olabilir. Aslında, suçluluk duygusu olmadan kendinize de bakmanız çok önemlidir: Ebeveyn ne kadar sakin ve sakin olursa, bebeğe yönelik bakım ve ilgi jestleri de o kadar etkili olacaktır.{2 }

    Ayrıca okuyun: Yeni doğmuş bir bebeğin hayatının ilk günleri: neler beklenebilir?

    Yazıyı puanla
    [Toplam: 0 oy

    İlgili Yazılar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir